Fyzika v deváté třídě ..........
V květnu jsme vyrobili několik typů solárních pecí - vařičů a čekali jsme na slunečný červnový den, abychom je vyzkoušeli. Úterý 13.června bylo optimální - obloha jasná, teploty snesitelné, mírný vánek - nic lepšího jsme si nemohli přát.
Z průběhu akce:
9:40 - nainstalování pecí, příprava těsta.
9:45 - začátek pečení a vaření
10:33 - teplota vody 50°C
10:45 - zahájení smažení volského oka
11:35 - vajíčko hotové, vyklepli jsme do hrnku další + jedno vejce ve skořápce do malé černé plechovky. Na poklici hrnce je 93°C.
11:45 - jeden perník je hotov
11:50 - a taky sněden.
11:55 - pečeme sýrový toust (i když já jsem spíš na vafle...)
12:30 vyndáváme druhou buchtu - těsto bylo moc mokré, těžko se dopéká. Ale i tak zmizela.
13:00 - v pravé poledne s pohledem na sluneční hodiny akci ukončujeme.
Zásady úspěšného pečení:
- používejte menší hrnce tmavé barvy, s poklicí
- hrnec zabalte do "pečicího rukávu"
- do hrnce dávejte menší množství potravin, vetší porce rozdělte,
- těsto na buchty spíš suché
- vaření a pečení trvá delší dobu než v troubě (2-3hodiny)
- rozhodně použijte chňapky!
Doufám, že se inspirujete a vyzkoušíte tuto ekologickou metodu pečení i vaření! Vyguglete si "solar cooking" nebo "solární vařrní"
Vaše šéfkuchařka Šárka Adamcová