SOLÁRNÍ PEČENÍ

 

 Fyzika v deváté třídě ..........

 

V květnu jsme vyrobili několik typů solárních pecí - vařičů a čekali jsme na slunečný červnový den, abychom je vyzkoušeli.  Úterý 13.června bylo optimální - obloha jasná, teploty snesitelné, mírný vánek - nic lepšího jsme si nemohli přát.

 

Z průběhu akce:

9:40 - nainstalování pecí, příprava těsta.

 

 

9:45 - začátek pečení a vaření

10:33 - teplota vody 50°C

10:45 - zahájení smažení volského oka

11:35 - vajíčko hotové, vyklepli jsme do hrnku další + jedno vejce ve skořápce do malé černé plechovky. Na poklici hrnce je 93°C.

11:45 - jeden perník je hotov

 

 

11:50 - a taky sněden.

 

 

11:55 - pečeme sýrový toust (i když já jsem spíš na vafle...)

12:30 vyndáváme druhou buchtu - těsto bylo moc mokré, těžko se dopéká. Ale i tak zmizela.

13:00 - v pravé poledne s pohledem na sluneční hodiny akci ukončujeme. 

 

Zásady úspěšného pečení:

 

  • používejte menší hrnce tmavé barvy, s poklicí
  • hrnec zabalte do "pečicího rukávu"
  • do hrnce dávejte menší množství potravin, vetší porce rozdělte,
  • těsto na buchty spíš suché
  • vaření a pečení trvá delší dobu než v troubě (2-3hodiny)
  • rozhodně použijte chňapky!

 

 

  Doufám, že se inspirujete a vyzkoušíte tuto ekologickou metodu pečení i  vaření! Vyguglete si "solar cooking" nebo "solární vařrní"

Vaše šéfkuchařka Šárka Adamcová

 

 

 

 




Zpět na seznam článků ...

Autor: Adamcová Šárka | 1778 přečtení | 14. 06. 2017

Informační e-mailVytisknout článek
Starý email
Office 365
Kalendář
<<  Prosinec  >>
PoÚtStČtSoNe
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31     
Redakční systém
Login:
Heslo:

Generováno systémem phpRS